Turen over atlanten.

Uncategorized
December 9, 2021

Turen over er estimeret til at tage 12 dage med god fart og vinden bagfra.

Vi er 6 voksne ombord og 2 børn. skipper: Jakob, admiralen, Pia og deres sønner Benjamin og Marlon. Familien der ejer båden og er på vej rundt om jorden. Også er der Anders, far til Sigrid og Christian Sigrids kæreste. Og sidste men ikke mindst Mig.

Dag 1: afrejsedagen

Dagen hvor alle både skulle afsted, for at ramme den berygtede pasatvind. Hele dagen forinden blev brugt på rengøring og oprydning af båden, en nat i havnen for at fylde diesel og vandtank og en afsluttende middag på marinebaren.

Vi kom afsted ud af havnen 11.30, ikke uden at fylde op på øl selvom vi måtte give 1€ pr øl, men i tilfælde af at vi skal i karantæne på båden når vi ankommer til Barbados måtte vi sikre os et fyldt barskab. Og inden vi kom helt ud af Bugten måtte halvdelen af besætning inklusiv mig også lige hoppe i baljen inden bølgerne blev for høje. En dejlig forfriskende bad at ligge sejladsen ud med.

Første måltid var frokosten som bestod af en tunsalat lavet aften forinden og et stykke pitabrød og aftenmåltidet pasta kødsovs med kødsovs også lavet forinden. Og kogt vand fra havet for at spare på vandet og strømmen, det smagte udemærket med naturligt salt.

Nattevagten gik nemt med vindror og selvom der var både omkring os vi de langt nok væk til at det ikke betød noget og er alle på vej samme vej.

Dag 2: hvaler i sigte?

Man skal lige vende sig til at det gynger godt i båden, og at lave frokost er ikke lige noget man gør, men vi fik lavet nogle fine madder med tun og makrel (på dåse, vi har kun fanget en plastikpose). Og nogle små tortilla pizzaer med tomat, hvidløg og ost. Mums! Til aftensmad fik vi ris med chili con carne, men først var der hvaler i sigte, fra cockpittet så alle stoppet alt hvad de havde gang i og så stod vi og kiggede efter hvaler, vi tror måske det var spækhuggere, men de var lige langt nok væk og for høje bølger til at man rigtig kunne se dem så vi håber på at spotte nogle tættere på.

Ellers er der Idag blevet hygget med lydbøger og film og så blev der lavet den lækreste chokoladekage, sådan en rigtig snasket en og der er lavet ekstra til nattevagten, mums! En af gasterne fik ramt en knap der satte en alarm igang igen og igen og igen uden at der er nogle farer. Vindroret kører stadig, med en lille vindændring på et par grader mod vest, og vi sejler altså stadig med agten for tværs. Også er der kommet mere afstand fra bådene herude, men vi kan stadig se nogle af dem på radaren.

Dag 3: 1. Advent og det betyder risengrød

Så blev det den 1. Advent, og fra min side en træt en vågnede sent, 10.30 og fik startet med en kop kaffe og kom op på dæk til at det var tid til at ændre kurs og sejl, fra agten for tværs til lens med genua og fork ude til hver side af båden og så er det bare en 9-10 dage med denne sejlads med kurs mere eller mindre direkte mod Barbados. Efter sejlet var sat, var det tid til frokost et par rugbrødsmadder med leverpostej og makrel, samt lidt rester fra igår. Det var min tur til at tage opvasken, den bliver taget i spande på dæk med havvand og et hurtigt skyl ferskvand for at spare lidt på ferskvandet ombord. Der er sar madplan op hvor vi skiftevis laver mad og tager opvasken, laver man mad tager man ikke opvasken og omvendt også er vi 2 og 2 pr opgave.

Også kunne jeg tage ror vagten mens drengene og deres far gik ned og spillede Playstation, og de andre lavede lidt træning på dæk. Også var det ellers tid til et bad, en af gangen med en spand havvand på badedækket bagtil.

Til snack har vi idag havregrynskugler og i dagens anledning risengrød til aftensmad.

Dag 4: Mandag er nu ikke så slemme

Mandage er nu ikke så slemme når de bliver holdt på en båd på vej sydpå. Idag har jeg sovet længe og stået op til rorvagt, frokost og lidt opvask, hvor de tidligere på dagen måtte kæmpe med endnu en blue marvin som desværre også vandt og neglede en sprutte mere.

Ellers en stille dag med afslapning og solbadning. Vi fik os en snak over vhf radioen med en forbipasserende skonnert der skulle til Skt Lucia sammen med Arken kapsejladsen, de havde lidt mere held med at få fange fisk end os. Aftensmaden bestod af ris og thai gryde med kød og grønt, super lækkert.

Vi har nu tilbagelagt 600 sømil, med en gennemsnitsfart på vil jeg sige 8-9 knob og 3 meter bølger lige i hælende på os der er fede og ride på, men får også båden til at gynge ekstremt meget så det er lidt svært og falde ordentligt i søvn når man ruller rundt i køjen.

Dag 5: mahi mahi og regn

Jeg stod op 10.30 da jeg blev for træt af at hoppe rundt i sengen, og kom ud til nyheden af de andre havde fanget en lille mahi mahi på 3kg så aftensmad og en lille snack til imorgen var reddet, Wuhu.

Min rorvagt startede 11-13 og jeg fik min kaffe mens jeg holdt øje med at vi sejlede den rigtige kurs og ikke sejlede ind i nogle, da vi efter frokost og lige inden min rorvagt sluttede fik endnu en mahi mahi på krogen, det blev en brag kamp mennesket mod fisken og 7 minutter senere havde vi en 6 kg mahi mahi fisk liggende på dækket endnu større end den første ja faktisk så stor at Benjamin, den mindste ombord var ligeså høj som fisken, mums så er der lækker fisk til aften, frokost og endnu en aften.

Vi sejlede forbi nogle regnbyger, så vidt muligt imellem dem så vi hare kunne følge regnen og kigge på det udefra, men man kan ikke sejle så tæt på den slags vejr uden at få lidt dråber selv og vinden blev også lidt sjov af det så der er blevet rebet og afrebet sejl hele dagen, så sker der da også lidt. Min rorvagt fra 23-01 blev specielt spændende da vi blev forfulgt af en stor byge der satte vindhastigheden op på 13-14m/s. Og et vimdror der ikke helt kunne følge med så den røg ud og man måtte styre båden tilbage på kursen.

Dag 6: 1. December og de skide sværdfisk

Første låge i min exit julekalender åbnes og gåderne ud af grotten er igang. Idag har været en lidt sløv dag for alle ombord med lidt forskellige skavanker der er stadig lidt søsyge ombord, men bølgerne er også høje og vi glæder os til at de bliver mindre fra idag af.

Vi havde en sværdfisk på krogen i formiddags, men den skulle i hvert fald ikke med ombord så rev sig ret hurtigt fri med halvdelen af linen og en sprutte, nu 2 mistet sprutter på sværdfiskene. Vi har næsten fået spist vores 9kg mahi mahi fisk med stor fornøjelse. Også så vi delfiner til aftensmaden.

Og når ja så er Nissen flyttet ind under trappen, der er lidt af en drillenisse. Den er dog måske blevet ramt lidt af nautisk ubehag så har ikke været så meget på spil endnu.

Dag 7: Point of no return og nautisk ubehag hos de sejlende

Så nåede vi midtvejs og kan nu begynde og tælle ned på dagene på søen, bølgerne bliver mindre og det tror jeg nogle er meget glad for da der er lidt nautisk ubehag tilbage hos de fleste ombord. Jeg ligger med de værste mens smerter og har det mest bare hårdt over det så skal måske ikke klage.

Vi er ved at have fået spist det sidste mahi mahi fisk vi fangede i starten af ugen og der bliver spist mindre, men stadig ligeså lækkert mad som normalt. Så mistede vi bådens ynglings sprutte marlon Rouge og sætter antal mistede sprutter på 3, plus en mistet fiskestang. Det begynder at være nogle dyre fisk vi fanger, men giver en god spænding til dagen.

Dag 8: pagne fest og chicken Masala

Jeg fik lidt vand fra en bølge på min rorvagt natten forinden. Da båden i en dønning skiftede kurs, af en lidt uforklarlig grund, som jeg gætter på er at vinden hoppede da vindroret stadig var på, men jeg fik os tilbage på kursen og alt var godt. Lidt vådt men tilbage på kursen.

Så er alle tilbage på benene, og vi kunne fejre at vi kom halvvejs igår, med pagne fest og chicken masala, der gik rent ind efter mange dage med mahi mahi, var kylling og en god cremet sovs en god ret. Idag har næsten alle også været i bad og jeg måtte ofre min hårbørste til de store havguder, mon Ariel bliver glad for den? ;p

Vi har erfaret at havvandet måske nu alligevel er en tand for saltet til at bruge til at koge pasta og ris i, da vi ville lave en hurtig pasta salat med tun eftersom den tun vi havde fanget ikke var klar til servering og så har vi også erfaret at lave mad gerne tager dobbelt så langtid som der hjemme når der hele gynger og man hver gang man stiller noget fra sig skal finde er sted det ikke glider væk fra ved næste bølge. Vi når stille og roligt igennem exit julekalenderen uden hint tak og er startet med at se Krummernes jul med børnene.

Dagene går lidt ind i hinanden og jeg er begyndt at vende mig til at det gynger, dog ikke så vant til at kabyssen gynger sådan når jeg laver mad så det kan godt komme til at ligne det gale køkken lidt. Dagene for mig er planlagt omkring min rorvagt kl 11-13 og igen 23-01, men når man ikke har noget på programmet end at vi skal have noget mad på tidspunkt, så når vi det vi når og når vi det ikke idag så når vi det jo nok imorgen.

Også er det fra i morgen tidligt at vi når punktet at vi kan køre på motor hele vejen uden at løbe tør, ikke at udsigten siger vi har behov for motoren da der er fortsat god vind.

Dag 9: mere fangst!

Ligesom vi sad og spiste det sidste fisk vi havde kom der 2 mere fisk ind, en mahi mahi på 3kg og en barcuda på 5kg. Dette bringer vores totale fangst ind på 6 fisk, 4 mahi mahi, 1 tun og 1 barcuda og i alt 20,5kg fisk. Mums.

Vi har haft 31 grader idag og har hygget med solbadning, exit julekalender og fiskeri. Også fik vi en lille snak med en over vhf’en der lå et par sømil fra os, og på vej mod Skt Lucia. vi har nu ca en 4. Del tilbage og jeg er blevet godt og grundigt detoxet fra telefonen og de sociale medier, den bliver kun brugt som kamera og den er nu begyndt at brokke sig over pladsen.

Vi kan mærke at der er lyst længere tid om aften og omvendt om morgenen, da vi stadig kører på Cap verde tid indtil vi får net på telefonerne, og de kan begynde og fucke med vores hjerner.

Jeg er spækket med oplevelser og ved næsten ikke hvor jeg skal starte når skal beskrive om turen. At sidde og kigge udover havet og følge bølgernes gang er noget af det bedste og mest terapeutiske at gøre, tid bliver tabt og ting bliver tænkt igennem. Og med flyvefiskene flyvende i overfladen er smukt og idynisk at følge, sjovt når de kommer ind og båden og man finder dem liggende på dækket morgenen efter, en af børnene oplevede at vågne op efter at en flyvefisk næsten ramte ham en nat han fik lov og sove i cockpittet.

Dag 10: elektrolyter og kaffe er min ven

Vi har sejlet 1675sømil nu og har omkring en 400sømil tilbage. Vi sejler omkring 150 sømil i døgnet, så der er en 2-3 dages sejlads tilbage.

Vi havde i nat en forfærdeligt masse regn og sjove byger så der blev åbnet og lukket luger hele natten fordi det stadig er pænt varmt. Og så har vi indstillet fiskeriet lidt mens vi får spist det fisk vi har fanget, da vi ikke helt kan følge med. Vi følger også de danske både på vej til Barbados og kan konstatere at der er nogle både der har ødelagt mere end os, men listen over ting der skal shoppes og laves på båden bliver nu lang på sådan en tur.

I andledningen af 2. Advent har vi fået banansmoothies, havregrynskugler og julekonfekt til eftermiddagssnack. Mums. Og til aftensmad får vi fish’n’chips med vores frisk fanget barcuda fisk. Også har Nissen været forbi mælken, og farve den blå, ikke godt for en træt mig der vågnede til rorvagt og skulle bruge mælk til kaffen men ikke kunne finde havremælken i køleskabet, når nu drilleriet er indstillet til børnene.

Dag 11: kursændringen

Så kom vi tæt nok på Barbados til at skære op på agten for tværs, med 300-350 sømil tilbage.

Natsejladsen var ligetil i nat og jeg faldt hurtigt i søvn. Og vi har idag haft masser sol, og læsning på dæk og vi glæder os til at komme hjem og matche hud med vores blege venner xD vi fik spagetti carbonara til aftensmad og så kom delfinerne på besøg til lidt show, sammen med utallige flyvefisk der slog smut med sig selv i havoverfladen utroligt skøn udsigt. Til snack er der lavet lækker snasket chokoladekage og så var der stadig havregrynskugler og julekonfetti tilbage fra igår. Mums.

Et spil catan med den ældste søn og hans far, vundet af mig. Og så op til en fisk på krogen lige inden krogen blev taget ud af vandet, en lille mahi mahi med masser kampgejst og en lidt skuffet fisker efter kampen. Men en fisk er en fisk og vi glæder os til at spise den. Også er jeg gået igang med at læse fifty shades of Grey igen da jeg har fået set og hørt alt andet jeg har hentet til offline brug.

Det er ret vildt at jeg kan sidde i shorts og bikini top, som jeg har gjort hele turen, dog har jeg lige en lille trøje eller jakke på til nattevagterne da der nogle nætter har været nogle regnbyger forbi, men man man kan mærke den varme vind. Og at ligge og kigge op på stjernerne der et vil syn, der er mange tusinder stjerne man aldrig kan se inde ved byerne, elsker det.

Dag 12: Sidste dag på vandet

Så har vi Barbados indenfor rækkevidde, og rammer målet imorgen formiddag. Og vi forbereder os til landgang med rød neglelak og så skal vores røde shorts også findes frem, spændende.

Vi har heller ikke mere grønt tilbage, men masser kød og løg 🙂 til aftensmad fik vi mexi mad, tortilla med kød, kål, quakamole og Jalas. Og til frokost egg fry Rice, standard frokosten her ombord, også var der igen delfinshow til aften.

Det er lidt vildt at tænke på at vi de sidste par dage ikke på noget tidspunkt og nu så tæt på at være fremme stadig ikke kan se land og bliver lidt sjovt at komme på land efter så lang tid med grund der hele tiden bevæger sig.

Dag 13: Ankomst!

Vi noget frem og brugte dagen i havn med røde shorts, øl og lakrids piber, mens vi ventede på myndighederne så vi kunne blive testet og checket ind på øen. Virak fra Frederikssund lå ved siden af os og kom ind lige efter os.

Vi har sejlet turen på 12 dage minus 50 minutter. Ialt 2162 sømil med en gennemsnits fart på 7,5 knob.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: